9 Μαΐ 2008

ΛΑΜΠΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ UV G8W








Λάμπα αποστείρωσης για γενική χρήση.
Τάση 220-240V G8W T5/G5.
Με διακόπτη on/off.
Εύκολη μόνιμη τοποθέτηση.
Διαστάσεις λάμπας καθαρό 26cm (ολικό28m).
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ.
Η χρήση γίνεται με προσοχή και από ενήλικα άτομα.
Κρατάμε την λάμπα με το χέρι και την περνάμε πάνω από τα αντικείμενα π.χ. μαξιλάρια, στρώμα... ή την αφήνουμε αναμμένη στον χώρο που θέλουμε να αποστειρώσουμε, οχι πάνω από 3-5 λεπτά. Πολύ χρήσιμη για αλλεργίες και ακάρεα. Κατά την διάρκεια της αποστείρωσης δωματίων δεν παραμένουμε στον χώρο.


Προσοχή!!!
Κίνδυνος υπεριώδους ακτινοβολίας.
Η ακτινοβολία αυτής της λάμπας είναι επιβλαβής για τα μάτια και το δέρμα. Οι λάμπες αποστείρωσης πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένες και προστατευμένες κατά την λειτουργία τους.

http://en.wikipedia.org/wiki/Germicidal_lamp#Low_pressure_lamps


Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι μια φυσική, μικροβιοκτόνος ακτινοβολία, προερχόμενη από το ηλιακό φάσμα.
Η λάμπα UV εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων, καταστρέφοντας τον πυρήνα του DNA (*) τους, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η αναπαραγωγή τους. Η λάμπα UV λειτουργεί σε συχνότητα 253,7nm, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποδοτικό μήκος κύματος για την καταστροφή των βακτηριδίων.
Όλα τα βακτηρίδια και τα μικρόβια (ιοί) καταστρέφονται από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάποια βέβαια πολύ ευκολότερα από κάποια άλλα. Αυτή η τεχνολογία (λάμπα UV) είναι πολύ αποτελεσματική για την καταπολέμηση των βακτηριδίων, καθώς και για πολλούς, ανθεκτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς: E. Coli, Legionella, Salmonella, Hepatitis, Poliovirus κ.α.



Τι κάνει τελικά η UV ακτινοβολία.

Αδρανοποιεί βακτήρια και ιούς, ενώ έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι των πρωτόζωων.
Η υπεριώδης ακτινοβολία ΔΕΝ σκοτώνει μικροοργανισμούς αλλά αδρανοποιεί το πυρηνικό DNA (*) με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο αναπαραγωγικός μηχανισμός. Εδώ πρέπει να επισημανθεί το φαινόμενο της φωτοενεργοποίησης (photoreactivation). Η επίδραση του φωτός ορισμένου κύματος είναι δυνατόν να επανεργοποιήσει ορισμένους μικροοργανισμούς οι οποίοι στην συνέχεια θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν λοιμογόνοι. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε ορισμένα βακτήρια (κολοβακτηριοειδή, σιγκέλλες) ενώ δεν παρατηρείται στους ιούς. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν έχει υπολειμματική δράση γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους απολύμανσης.


(*) Ονομάζουμε ριβονουκλεϊκό οξύ, που γενικά υποδεικνύεται με τη συντομογραφία RΝA, την ομάδα μακροκυττάρων που συναντάμε στους έμβιους οργανισμούς όταν εμφανίζονται οι γενετικές πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στο DNA.
Το νουκλεϊκό οξύ του μικροοργανισμού απορροφά σχεδόν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία UVC, γεγονός που προκαλεί χημική αντίδραση στο μόριο του DNA. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο ανώμαλος δεσμός των διμερών κυκλοβουτανίου - πυριμιδίνης στην αλυσίδα του DNA ύστερα από την υπεριώδη ακτινοβολία UVC. Χάρη σε αυτό το δεσμό διμερών στην αλυσίδα του DNA, οι μικροοργανισμοί προσβάλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο διαχωρισμός των κυττάρων και επομένως ο πολλαπλασιασμός τους είναι αδύνατος, ο μικροοργανισμός γίνεται επομένως αβλαβής και πεθαίνει.

Λίγα λόγια για τα Κύματα.


Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι, όπως άλλωστε και το κανονικό φως, μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μια ενέργεια που διαδίδεται μέσω της ταλάντωσης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει δυαδικό χαρακτήρα: αφενός υπάρχουν κύματα και αφετέρου υπάρχουν μόρια (φωτόνια). Τα κύματα χαρακτηρίζονται από το μήκος κύματος ενώ τα φωτόνια από την ενέργειά τους. Όσο μικρότερο είναι το μήκος του κύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια των φωτονίων και αντιστρόφως. Το μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας UV είναι μικρότερο από εκείνο του κανονικού φωτός, αλλά περιέχεται περισσότερη ενέργεια. Το πλήρες ηλεκτρομαγνητικό φάσμα περιλαμβάνει την ακτινοβολία γάμμα, την ακτινοβολία rontgen, την υπεριώδη ακτινοβολία, το ορατό φως, τις υπέρυθρες, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα.
Οι διάφορες ιδιότητες των μήκων κύματος στον τομέα UV, που κυμαίνεται από 100 έως 400 νανόμετρα, επιτρέπουν τον επιμέρους διαχωρισμό του σε τρεις κατηγορίες: UVA (ηλιακό σύνολο) UVB (θεραπεία της ψωρίασης) και UVC (απολύμανση).
Τα μήκη κύματος που έχουν ταξινομηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού (CIE) είναι 320-400 νμ., 280-320 νμ. και 100-280 νμ., αντίστοιχα.
Η UVC διαθέτει ισχυρή απολυμαντική δράση. Μικροοργανισμοί όπως οι ιοί, τα βακτήρια, η μούχλα και οι μύκητες καταστρέφονται ή απενεργοποιούνται χάρη στη φωτοχημική δράση που παρέχει η υπεριώδης ακτινοβολία UVC.
Η απολυμαντική δράση που χρειάζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση καθορίζεται από τον μικροοργανισμό και από τη δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVC που χρησιμοποιείται.
Μια δόση υπεριώδους ακτινοβολίας UVC είναι το αποτέλεσμα της έντασης της λάμπας (ισχύς της λάμπας στα 254 νμ.) επί τη διάρκεια της έκθεσης (μέγεθος ροής)? εκφράζεται σε milliwattsec./cm.2. Υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ένταση της λάμπας και τη διάρκεια της έκθεσης: μια δόση 10 mW/cm2 επιτυγχάνεται με ένταση 2 mW/cm2 διάρκειας 5 sec. ή με 5 mW/cm2 διάρκειας 2 sec.

Λίγα λόγια για τις Λάμπες.

Η υπεριώδης ακτινοβολία UVC δεν φτάνει στη γη. Πρέπει κυρίως να την παράγουμε με τη χρήση λάμπας εκκένωσης με ατμό υδράργυρου. Οι λάμπες εκκένωσης με ατμό υδράργυρου χαμηλής πίεσης εκπέμπουν περίπου 30% της ενέργειας που απορροφάται στην κατηγορία μήκους κύματος των 254 νμ., γεγονός που έχει σχεδόν πλήρη απολυμαντική δράση και είναι επομένως πολύ αποτελεσματικό. Οι λάμπες δημιουργούνται με ειδικό γυαλί που φιλτράρει την ακτινοβολία των 185 νμ., που επίσης παράγεται από την εκκένωση ατμού υδράργυρου, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία όζοντος.
Οι λάμπες διαθέτουν επίσης ειδική επίστρωση που διατηρεί την ένταση της ακτινοβολίας σε ελάχιστο επίπεδο 80% της αρχικής έντασης έως 5.000 ώρες φωτισμού.
Σχεδόν όλοι οι τύποι μικροοργανισμών χρειάζονται μια δόση ακτινοβολίας UVC για την απενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού.
Για παράδειγμα το βακτήριο Escherichia coli, απαιτεί δόση 3 mW/cm2 για μείωση της τάξης του 90%. Καθώς δεν εξουδετερώνονται όλοι οι μικροοργανισμοί με την πρώτη φορά (μόνο ένα συγκεκριμένο ποσοστό επηρεάζεται), ο αριθμός τους μειώνεται σταδιακά με τη δόση ακτινοβολίας. Για το βακτήριο Escherichia coli, για παράδειγμα, ο αριθμός μικροβίων που επιβιώνουν μειώνεται σε ποσοστό 99%μετά το διπλασιασμό της δόσης στα 6 mW/cm2: πέφτει σε ποσοστό 99,9% μετά τον τριπλασιασμό της δόσης.
Η αποτελεσματικότητα της ακτινοβολίας UVC επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ο παράγοντας της μετάδοσης, για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικός. Η ακτινοβολία UVC έχει πολύ μικρή ικανότητα διείσδυσης, ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα του προϊόντος, το βάθος αποτελεσματικής διείσδυσης μπορεί να ποικίλλει από κάποια μέτρα έως κάποια χιλιοστά.
Η αποστείρωση και ο επιφανειακός καθαρισμός ενός αντικειμένου που είναι μολυσμένο από βακτήρια και ιούς πρέπει να γίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.



ΧΡΗΣΗ

Για την κουζίνα, τις τάβλες για το κόψιμο του κρέατος, τα ξεσκονόπανα, τις ποδιές, όλα τα αντικείμενα όπου μπορούν να αναπτυχθούν βακτήρια.
Στο παιδικό δωμάτιο. Παιχνίδια, λούτρινα, οτιδήποτε βάζουν τα παιδιά στο στόμα τους, τα μπιμπερό, τις πιπίλες, ή οτιδήποτε μπορεί να φιλοξενεί ιούς και βακτήρια.


Σε στρώματα και μαξιλάρια. (Ακάρεα)
Στο καθιστικό , καναπέδες πολυθρόνες
Στο μπάνιο
Αλλά και οπουδήποτε χρησιμοποιούμε αντικείμενα που μπορούν να μεταδώσουν βακτήρια και ιούς.


Ο χρόνος της αποστείρωσης κυμαίνεται από 3 δευτερόλεπτα έως 3 λεπτά, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, ωστόσο 6 δευτερόλεπτα αρκούν για την αποστείρωση-απολύμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: